TÜİOSB Başkanı Akyürek Balta’ya ’yılın kadın üst düzey yöneticisi’ ödülü
TÜİOSB Başkanı Akyürek Balta’ya ’yılın kadın üst düzey yöneticisi’ ödülü
Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOB) Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta, Akdeniz Havzasındaki ülkelerin bölge zenginliğini, katma değeri yüksek iş birlikleriyle artırmasının mümkün ve gerekli olduğunu belirterek, "Akdeniz Havzası, dünyanın yine ve yeniden ticaret merkezlerinden biri olacak” dedi.
Akyürek Balta, Akdeniz Havzasının geleceğini masaya yatıran ’Mid of Med Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi’ne katıldı. Akyürek Balta, organizasyon çerçevesinde yer alan ve İzmir’de 4’üncüsü düzenlenen İş Dünyası Girişimcilik Başarı Ödülleri kapsamında, ’Yılın kadın üst düzey yöneticisi’ ödülüne layık görüldü. Türkiye’de organize sanayi bölgesi kuran ilk kadın başkanı olma özelliğini taşıyan Gül Akyürek Balta, aynı zamanda 400 organize sanayi bölgesini bünyesinde barındıran Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün ilk ve tek kadın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor ve Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik İhtisas Kurulu Başkanlığını yürütüyor.
"Akdeniz Havzasında katma değeri yüksek işbirlikleri gerekli"
Akdeniz Bölgesindeki iş dünyası aktörlerini bir araya getiren zirvenin ‘Akdeniz için doğaya pozitif bir ekonomiye yol haritası oluşturma’ başlıklı panelinde konuşan Akyürek Balta, “Akdeniz Havzasındaki ülkelerin bölge zenginliğini, katma değeri yüksek iş birlikleriyle artırması mümkün ve bence gerekli. Verimli ve rasyonel politikalarla ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmemiz, inanıyorum ki bölge kalkınmasına çok büyük değerler katacak ve bu sayede Akdeniz Havzası, dünyanın yine ve yeniden ticaret merkezlerinden biri olacak” diye konuştu.
"Temiz üretimden sorumluyuz"
“Üretim ve aynı zamanda tüketimin aktörleri olan bizler; temiz üretim, yeşil bir çevre ve gelecek adına sorumluyuz ve üretimde yeşil ekonomi dışında bir seçenek olmadığı gerçeğini kabul etmeliyiz. Doğaya pozitif bir ekonominin yol haritasını da ancak yeşil ekonomiye geçiş ile çizebiliriz” diyen Gül Akyürek Balta, yeşil dönüşüm ve bu bağlamdaki TÜİOSB çalışmalarını anlattı.
Konuşmasında yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir gelecek vurgusu yapan Akyürek Balta, şu ifadeleri kullandı; "Gerek Akdeniz Havzası, gerekse dünya için üretimin olmazsa olmazları yeşil ekonomi, ikiz dönüşüm, üretim süreçlerinde karbonsuzlaşma, sürdürülebilir malzemeler, döngüsel ekonomi iş modelleri, yenilenebilir ve temiz enerji, döngüsel tedarik zinciri, yeşil satın alma, yeşil dönüşümde rol model olacak organize sanayi bölgeleri, dijitalleşme ve eko-endüstriyel alanlardır. Yeşil dönüşüm, yenilikçi teknolojileri, verimlilik önlemlerini ve sürdürülebilir üretim uygulamalarını içeren bir olgu. Atık azaltma, yenilenebilir ve verimli enerji kullanımı, karbonsuzlaştırma, su kaynaklarının maksimum fayda ile kullanılması sözünü ettiğimiz dönüşüm ile sağlanacak hedefleri içeriyor. Dolayısıyla sanayide yeşil dönüşüme geçilmesiyle, çevresel ve ekonomik faydalarla birlikte sürdürülebilir bir geleceği de hedeflemiş oluyoruz."
Türkiye’nin yeşil doğan ilk OSB’si TÜİOSB
TÜİOSB olarak, bu gelişmelerin tam ortasında yer alan, AB Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere yeşil ekonominin tüm gereklerini tüm işlev alanlarında yerine getirmeye yönelik olarak kurgulanan ve en önemlisi de Türkiye’nin yeşil doğan ilk organize sanayi bölgesi olduklarını vurgulayan Gül Akyürek Balta, "Yani biz yeşil ekonomik dönüşümü, kuruluşundan itibaren gerçekleştiren bir özelliğe sahibiz, ’AB Yeşil Mutabakatı’nın tüm kriterlerine uygun olarak inşa ediliyoruz. 2019 yılında temelimiz atıldı ve alt yapı ihale sürecimiz tamamlandı. Bölgemiz Dünya Bankası Finansmanlı Organize Sanayi Bölgeleri Projesi çerçevesinde yer alıyor. Bu bağlamda temel altyapı projelerimiz Dünya Bankası tarafından finanse ediliyor. Aslında Tarsus’ta yeşil dönüşüm başta olmak üzere dünyadaki tüm yeniliklerini içeren yeni nesil bir üs kuruyoruz. Dijital ve yeşil ekonomiyi içeren ikiz dönüşümü, inşa edildiğimiz andan itibaren gerçekleştiriyoruz. Önemli bir özelliğimiz de tüm yatırımcılarımızın ihracatçılardan oluşması. 100 fabrikayla, 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan bölgemizin yeşil OSB özelliği taşıması, yatırımcılarımızın ileride sınırda karbon düzenlemesi konusunda herhangi bir cezaya maruz kalmasının da önüne geçecek" ifadelerini kullandı.
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından İzmir’de düzenlenen ’Mid of Med Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi’, Akdeniz Bölgesinde ekonomik işbirliği potansiyelinin ortaya çıkarılmasını amaçlıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.