Kırsal kesimdeki kadın ve çocuklar, teknoloji ve sanatla buluşuyor
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığının gerçekleştirdiği proje kapsamında, teknolojik yenilikler, çocukların yapabileceği bilimsel deneyler ve ürünler; bilim atölyeleri, oyunlar ve robotlarla çocuklara anlatılıyor. Merkeze uzak olduğu için teknolojik ve bilimsel konulara da uzak kalan çocukların, proje sayesinde öğrenmesi, eğlenmesi ve hayal dünyalarının genişlemesi hedefleniyor. Sanat ve teknolojinin yan yana olduğu buluşmalarda çocuklar anahtarlık, yel değirmeni gibi farklı sanatsal ürünler yapmayı da öğrenirken, verilen kağıtlara etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerini de yazıyorlar.
Kadınlar da ’dijital kavram’ ile tanışıyor
Teknoloji ve Bilim Atölyeleri öğretmenleri dışında oluşturulan 4 kişilik saha ekibi, bilim otobüsü ile yola koyularak çocuklarla ve kadınlarla buluşuyor. Erdemli Tömük Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi’nde başlatılan Dijital Köy Buluşmaları, Çamlıyayla ilçesinde devam etti. Mut, Anamur ve Aydıncık’a da giden ekip, dijitali köylere taşıdı. Çocukların yanı sıra kadınlara da hitap eden proje ile teknolojiyi kullanarak ürettikleri ürünleri satabilmeleri ve pazarlayabilmeleri için de yol gösteriliyor.
"Amacımız, köylerimizi daha aktif ve üretken kılabilmek"
Proje hakkında bilgi veren Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyeleri Sorumlusu Emre Aşkın, "Oluşturduğumuz Dijital Köy Buluşmaları Projesi ile atölyelerimizdeki bütün imkanları bütün ilçelerimize mobil olarak taşımayı hedefledik. Amacımız ’yarının köyleri’ diyerek, köylerimizi daha aktif ve üretken kılabilmek. Üretimle daha mutlu bir gelecek hedefliyoruz" dedi.
Dans, eğlence ve bilimsel aktivitelerin bir arada yapıldığını ifade eden Aşkın, ilerleyen günlerde farklı ilçelerde çocuklarla bir araya geleceklerini belirterek, “Bizim hedefimiz bilim atölyeleri olarak 13 ilçemizdeki ulaşabildiğimiz her çocuğa ulaşmak ve bu donanımları onların hizmetine sunmak" diye konuştu.
"Dijitali köylere taşıyoruz"
Dijital Köy Buluşmaları Projesi’nde en önemli noktanın kadınları da dahil etmek olduğunu sözlerine ekleyen Aşkın, “Yeni etkinliğimizdeki temel nokta kadınları ön plana çıkarmak. Birçok kadın bölgesinde birçok üretimsel çalışma yapıyor. Bunu teknoloji ile entegre ederek onlara girişimcilik ve pazarlama konusunda da eğitimler sağlayacağız. Onların ürettikleri ürünleri pazarlamaları konusunda da Büyükşehir Belediyesi olarak destekleyeceğiz. Dijital Köy Buluşmaları etkinliği ile dijitali köylere taşıyoruz" dedi.
Bilim Atölyesi öğretmenlerinden Gülcan Ilıksoy, bilimi eğlenceli bir şekilde çocuklara aktardıklarını dile getirerek, "Çocuklar, deneyimleyerek eğlenceli vakit geçirdi. Çocukların bazı şeyleri yeni keşfettiklerini ve keşfettikçe daha çok merak ettiklerini onlardan duyduk. Bu da bizi çok mutlu etti. Çok güzel bir adım attığımızı gördük. Bilimi deneyimlemeyen çocuklara ulaşıp, çocukların bilimin yolunda ilerlemelerini istiyoruz" diye konuştu.
Akdeniz Bilim Sanat Merkezi’nde görev yapan Matematik öğretmeni Ergün Gök, etkinliğin Çamlıyayla gibi uzak bir ilçede yapılmasının önemine değinerek, "Bu etkinlik çocuklarımız için çok gerekli. Çünkü bir ülkenin gelişmişliği, bilime, sanata, teknolojiye verdiği önemle ölçülür. Bunu da Büyükşehir Belediyesinin Çamlıyayla gibi bazı şeylerden yoksun olan, genellikle unutulan bir ilçemizde yapması çok mutluluk verici" ifadelerini kullandı.