Uluslararası Tarsus Festivali sona erdi
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 3 gün boyunca süren Uluslararası Tarsus Festivali, kapanış konseriyle sona erdi. Birbirinden renkli etkinliklerin yer aldığı festivalin son gününde sanatçı Melek Mosso sahne alarak, sevenlerine unutulmaz bir gece yaşattı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ‘Şahmeran’ temasıyla düzenlediği ‘Uluslararası Tarsus Festivali’ 3. gününde de dolu dolu geçti. Birbirinden kıymetli konukların yer aldığı söyleşiler ve workshoplara çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterirken, Yarenlik Alanı’nda gün boyu uluslararası halk dansı topluluklarının gösterileri katılımcılarla buluştu, gün boyu her yaştan vatandaşın uğrak noktası olan Kültürpark’ta ise birbirinden renkli atölyeler düzenlendi. Workshoplar, söyleşiler, konserler, ekolojik pazarlar, yamaç paraşütü etkinliği, slow food yeryüzü pazarı, bisiklet turu parkuru, üretici kadın statları, kent turları, gençlik deneyim alanları, çocuk eğlence ve oyun atölyeleri katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Festivalin son gününde ayrıca Başkan Vahap Seçer, festival boyunca birbirinden renkli gösterilerini katılımcılarla buluşturan uluslararası halk dansı toplulukları ve misafirler ile bir araya geldi. Festivalin kapanışı ise Melek Mosso konseriyle gerçekleşti.
Tarsus Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen konsere katılan yüzlerce vatandaş, konser öncesi gerçekleştirilen DJ performansıyla doyasıya eğlendi. Coşkunun doruğa çıktığı saatlerde sahneye çıkan Melek Mosso, en sevilen şarkılarını festival için seslendirdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konsere katılarak, vatandaşlarla birlikte konseri izledi. Sahneye çıkarak alanı dolduran yüzlerce vatandaşı selamlayan Başkan Seçer, Melek Mosso’nun geçtiğimiz ay Mersin’de nikahlarını kıydıklarını hatırlatarak, “Umarım imzam uğurlu gelir ve çok güzel bir evliliğiniz olur” dedi.
Alanı dolduran yüzlerce vatandaşa “Festival hoşunuza gitti mi bu yıl? Gelecek yıl bir daha istiyor muyuz?” diye soran ve kalabalıktan “evet” cevabını alan Seçer, gelecek yıl festivalin üçüncüsünü gerçekleştireceklerinin sözünü verdi. Festivallerin amacının yapıldığı bölgeyi tanıtmak olduğunu belirten Seçer, "Tarsus bunu hak ediyor, onun için yapıyoruz. Tarsus çok kadim bir kent. Sadece bölgenin değil hem ülkenin hem dünyanın tanınmış kadim bir kenti ama bu bilgileri herkes bilmiyor” dedi.
Roma Yolu’ndan örnek vererek Tarsus’un önemli bir tarihe sahip olduğunu kaydeden Seçer, “Bu muazzam bir tarih, kültürel ve arkeolojik zenginlik. Bunların tüm dünyaya tanıtımı için bu festivalin uluslararası boyutta olması son derece önemli. Tarsus’umuzu tanıtalım, insanları bir araya getirelim. İnsanların burada olması kente farklı bir hava ve huzur katsın. Kültürler gelsin burada yoğrulsun, ekonomik katkı olsun. Nihayetinde binlerce insan 3 gün boyunca Tarsus’a geldiler. Burada alışveriş yaptılar. Doğal olarak kent ekonomisine de esnafına da üreticisine de önemli bir katkı sunmuş oldular” diye konuştu.
“Festivalimize bir tema aradığımızda tarihimizden yararlanıyoruz”
Festivalde Şahmeran temasının seçiliş nedenini anlatan Seçer, “Tarsus bu konuda zengin. Geçen yıl Kleopatra’ydı. Bu yıl Şahmeran. Tarihi olan bölgelerde bu semboller olur. Tarsus 10 bin yıllık geçmişe sahip bir medeniyetler beşiği. Farklı imparatorluklara ev sahipliği yapmış, farklı yaşamların, semavi dinlerin, öğretilerin, kültürlerin olduğu bir kent. Doğal olarak da bu özelliğinden dolayı da bir takım sembolleri var” ifadelerini kullandı.
Tarsus’un Kleopatra, Şahmeran, Eshab-ı Kehf, Danyal Peygamber Kabri, Donuktaş gibi tarihi sembol ve kişiler bakımından zengin olduğunu kaydeden Seçer, “Burası felsefelerin olduğu bir beşiktir. Biz festivalimize bir tema aradığımız zaman hiç yorulmuyoruz, mutlaka tarihten yararlanıyoruz ve bir isim oradan çıkartabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Tarsus’un herhangi bir noktasında kazı yapılması halinde tarihi eserle karşılaşılması olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken Seçer, “Doğal olarak da burada hem arkeoloji çalışmaları devam ediyor, örneğin Gözlükule yıllardır devam eden arkeoloji çalışmaların olduğu bir mekandır. Yine Mersin merkezde Yumuktepe yine arkeoloji çalışmalarının olduğu bir mekandır. Mersin’in merkezinde de bu tip tarihi arkeolojik alanlara rastlamanız mümkün” dedi.
Uluslararası Tarsus Festivali’nin hayata dair her şeyin konuşulduğu içi dolu dolu olan bir programa sahip olduğunu vurgulayan Seçer, halk oyunları toplulukları, gazeteciler, yazarlar ve çizerlerin de katıldığı festivalde çok değerli atölye çalışmalarının da yer aldığını ifade etti. Seçer, “Çok farklı alanlarda gastronomiye kadar Türkiye’de otorite olmuş isimler 3 gündür Tarsus’ta ve buradaki ziyaretçilere dolu dolu bilgiler aktardılar. Üretici kadın pazarlarında insanlar alışveriş yaptı. Yine slow food kapsamında pazar yerinde özellikle üretici kadınlar kendi el emeği ürünlerini bu fırsatı değerlendirerek ekonomik bir değere dönüştürdü. Bu anlamda da festival kadınlara da önemli katkılar sundu. Son derecede kalabalık ve enerjisi yüksek bir festival oldu” diye konuştu.
Sahnede herkesi selamlayan Melek Mosso, herkesin hatırını sorarak, “Nasılsınız, iyi misiniz hepiniz? Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, ben de iyi ki geldim, Tarsus mükemmel” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Seçer Mosso’ya hediye ve çiçeğini takdim etti.